Peter Kemink heeft twee keer klinisch gerevalideerd bij Merem. Eerst in 2012 twaalf weken en vervolgens in 2018 ook twaalf weken. ‘’De betrokkenheid van het team bij de patiënten is mij altijd bijgebleven, ze staan altijd voor je klaar en zijn altijd bereid om je te helpen. Gewoon toppers!’’.
1988
Op vrije jonge leeftijd (30 jaar) krijgt Peter de diagnose COPD alpha 1 (erfelijke COPD). Helaas kwam Peter er al snel achter dat deze ziekte niet te genezen is, alleen te stabiliseren. Voor hem is dit het moment om te stoppen met roken om te voorkomen dat het erger wordt.
1997
‘’Ik heb geruime tijd het gevoel gehad dat iemand met één vinger op dezelfde plek op mijn rug duwt en ik blijf maar kuchen dus iets in mij zegt dat het niet goed is’’. Na vele onderzoeken blijkt dat er een tweetal vlekjes op de bovenkwab van de rechterlong van Peter zitten, dit blijkt longkanker te zijn. ‘’In overleg wordt besloten om mij te opereren en tijdens deze operatie wordt mijn halve rechterlong verwijderd. Na een periode in het ziekenhuis te hebben gelegen kan ik na ongeveer 6 weken weer volledig aan het werk, zonder problemen’’.
Juli 2009
‘’Na een fietstochtje merkte ik dat ik onderweg moeite had met ademen, later begon ik ook te hoesten en dit bleef maar aanhouden. Ik voelde me gewoon niet goed’’. Na vele onderzoeken blijkt Peter opnieuw longkanker te hebben, dat was enorm schrikken na 12 jaar ’schoon’ te zijn. Met veel kracht begint Peter opnieuw aan de behandeling.
September 2009
De behandelingen gaan goed. ’Helaas te vroeg gejuicht, want na een paar dagen komen de problemen met slikken, dit wordt heel pijnlijk en dit neemt vreselijke vormen aan. Uiteindelijk ben ik opgenomen en kwam ik onder behandeling van speciale pijnartsen’’. In de periode daarna is hij meerdere keren opgenomen geweest vanwege o.a. een longontsteking, klaplong, longembolie en bloedvergiftiging op basis van een longontsteking.
In 2010 is Peter voor 100% afgekeurd vanwege zijn ziekte, dit was een totale verandering is zijn dagelijkse leven.
2012
Nadat Peter voor de tweede keer longkanker had ’overwonnen’ en daardoor nogal verzwakt was en kwakkelde met zijn gezondheid, besloot hij in samenspraak met zijn longarts zich aan te melden voor het revalidatietraject bij Merem. ‘’Ik werd opgenomen in de ‘’De Eik’’ en ik gebruikte toen 24/7 4 liter zuurstof per dag. Wat we eigenlijk niet verwachtten was dat ik naar Merem ging met zuurstof en na drie maanden terug naar huis ging zónder zuurstof!’’. Peter heeft zelfs de scootmobiel kunnen omruilen voor een elektrische fiets. ‘’Hier kon ik heerlijk mee in de buurt rondfietsen’’.
Het revalidatietraject
‘’Ik heb geleerd hoe je het beste je dag kunt opstarten zodat je de rest van de dag ook nog kracht hebt om iets te doen. Veel tijd wordt besteed aan het sporten om je conditie weer op te bouwen. Dit gaat heel goed, ik ga met sprongen vooruit. Ik kan eigenlijk weer prima functioneren op mijn manier, want de ziekte kan niet worden opgelost, maar je leert er wel mee leven én omgaan. Ook wat je kunt doen in ‘nood’ en dat je niet in paniek hoeft te raken. Iedereen uit het team zijn echt toppers, zij hebben mij geholpen om dat resultaat te behalen’’. Peter denkt nog steeds aan alle kennis die hij heeft gekregen:
‘’je krijgt dagelijks een pot knikkers, maak je die ’s morgens al op dan heb je de rest van de dag niets meer en moet je het met veel minder doen’’. Essentieel voor zijn revalidatietraject was dat het hele pakket van zorg op elkaar aansloot.
2018 – een tweede keer revalideren bij Merem
Na een aantal jaren na het revalidatietraject bij Merem begint de gezondheid van Peter weer op te spelen. ‘’De COPD was de grootste oorzaak van de teruggang helaas. De medicijnen konden geen verbetering meer geven en ik moest ook weer aan het zuurstof. Ik ging nogmaals proberen of Merem mij kon helpen dit te verbeteren, gezien het positieve traject in 2012’’. Deze keer wordt hij opgenomen in De Schakel. ‘’Ik heb het traject weer gevolgd en alles weer opnieuw doorgenomen en toen werd ik merkbaar beter. Helaas kreeg ik te maken aan het eind van mijn behandeling met een ingezakte rugwervel (C6) waardoor ik weer beperkt werd in mijn therapie e.d. Helaas is het niet gelukt om mijn zuurstofgebruik helemaal af te bouwen, maar het is wel gelukt om dit te verminderen naar 1 liter per dag. Het was leuk en fijn om het team weer opnieuw te zien en weer samen te werken naar een verbetering voor mij’’. Peter past nog dagelijks de technieken toe die hij heeft geleerd bij Merem, vooral de ademhalingstechnieken.
Hoe gaat het nu?
Eind oktober 2019 krijgt Peter 5 longventielen, het is wachten op het in elkaar zakken van de longkwab. ‘’Helaas blijkt het toch niet het gewenste resultaat op te leveren en word ik weer opgenomen, 2 ventielen blijken niet goed te werken. Deze worden vervangen en ik blijf wachten’’. Helaas leveren de longventielen niet het gewenste resultaat op voor Peter. Begin 2020 worden de ventielen weer verwijderd. ‘’Dit is met de nodige tegenslag gepaard gegaan, ik word dermate benauwd dat ik de op de IC ben beland. Gelukkig ben ik een vechter en kom ik weer bovenop. Ik heb wel een behoorlijke jas uitgetrokken en ben alleen maar benauwder en ik raak sneller uitgeput’’. De artsen hebben Peter verteld dat hij hiermee moet leren leven en dat ze niets meer kunnen doen om hem beter te maken. ‘’Ik heb nog gekeken of een longtransplantatie een optie is en ik heb dit aangekaart in het Erasmus MC in Rotterdam’’. Helaas komt Peter hier niet voor in aanmerking gezien de schade die hij heeft opgelopen door de bestraling. ‘’Ik gebruik nu ook morfine maar blijf zoeken naar de ‘oplossing’ waar ook ter wereld. Ik ben ervan overtuigd dat overal een oplossing voor is. Ik heb mijn mindere periodes zeker, als ik iets wil doen wat niet meer gaat. Ik blijf positief en ik zie nog steeds een zonnige toekomst! Door alles wat ik heb geleerd bij Merem heb ik handvatten gekregen die ik nog dagelijks toepas. Hoeveel tegenslag ik ook heb, zij hebben mij de juiste basis gegeven om te blijven luisteren naar mijn lichaam.’’