Het verhaal van Aad van der Valk - ''Opnieuw leren leven na mijn beroerte''

Over herstel, vertrouwen en vooruitgang tijdens het revalideren bij Merem.

Op een warme nazomerdag in september voelt Aad van der Valk uit Hilversum, kort nadat hij zijn computer heeft uitgezet, een lichte tinteling in zijn rechterarm. "Het voelde alsof mijn arm sliep, zoals wanneer je per ongeluk op je arm hebt gelegen", vertelt hij. Het gevoel trekt niet weg; integendeel, het verergert. Zijn vrouw belt een ambulance, en daar stapt hij op eigen kracht zelf nog in. Dat is zijn laatste herinnering, want wanneer hij weer bij bewustzijn komt, ligt hij in het Tergooi MC. Daar krijgt hij te horen dat hij een hersenbloeding heeft gehad. Zijn hele rechterkant van zijn lichaam is gevoelloos geworden.

De eerste weken van het herstel
Drie weken verblijft Aad in het ziekenhuis, waarna hij zijn revalidatietraject begint bij Merem Medische Revalidatie in Hilversum. Vooral de eerste weken vallen hem zwaar, deels door de vermoeidheid die hem dagelijks overvalt. Toch zet hij door, gedreven door de wens zijn zelfstandigheid terug te winnen. “Die vermoeidheid moet je accepteren”, zegt hij vastberaden. “Het hoort erbij en helpt je verder, ook al voelt het soms anders.”

Intensieve begeleiding en teamwork bij Merem
Bij Merem start hij meteen met intensieve therapie. Een interdisciplinair team van revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen staat klaar om elke patiënt de best mogelijke ondersteuning te bieden. “Alle lof voor de verpleging en therapeuten. Ze hebben engelengeduld en geven je het vertrouwen dat je nodig hebt om door te gaan”, aldus meneer Van der Valk.

Stap voor stap vooruitgang
In het begin verplaatst meneer Van der Valk zich met een rolstoel, waarbij hij zich met één been afzet. Inmiddels loopt hij al met een vier potige stok – een flinke stap vooruit. Twee dagen na de beroerte kwam zijn spraak gelukkig al terug, maar de logopedist hield nauwlettend in de gaten of dit blijvend zou zijn. Zijn grootste uitdaging blijft de gevoelloze rechterzijde. Als fervent tekenaar experimenteert hij nu met zijn linkerhand, maar schrijven met zijn rechterhand blijft het ultieme doel. “Het is gek om te ervaren dat ik niet eens meer weet hoe ik een pen moet vasthouden”, vertelt hij. “Ik oefen veel om weer rechtshandig te kunnen schrijven en tekenen. Ik moet toch ook in de toekomst weer een fatsoenlijke handtekening kunnen zetten?”.

In de handen- en keukengroep oefent hij samen met andere revalidanten dagelijkse handelingen onder begeleiding van de ergotherapeut. Hier leert hij, ondanks zijn gevoelloosheid in zijn hand, toch weer zelfstandig te kunnen werken in de keuken. “Elke week ga ik vooruit. Dat motiveert enorm!”

Thuis wennen aan de nieuwe situatie
Na een paar weken kan Aad voor het eerst weer een middagje naar huis. “Onze woonkamer is op de eerste verdieping, dus traplopen is voor mij een heel belangrijk doel. Dankzij de revalidatie kan ik dat nu en kan ik elk weekend even thuis zijn. Heerlijk om weer in mijn vertrouwde omgeving te zijn en tot rust te komen, maar ook belangrijk; het helpt niet alleen mij, maar ook mijn gezin om aan deze nieuwe situatie te wennen. Daar is geduld voor nodig, en ook daar hebben de zorgprofessionals van Merem oog voor.”

Herstel na een beroerte: een nieuwe start bij Merem
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 45.000 mensen een beroerte. Snel starten met de juiste revalidatie is van groot belang. Bij Merem focussen we op wat wél mogelijk is in plaats van wat niet meer kan, zodat patiënten stap voor stap de regie over hun leven terugkrijgen. Voor meer informatie over de revalidatiemogelijkheden na een beroerte, lees meer op https://www.merem.nl/voor-patienten/volwassenen/cva-(beroerte)