Begin dit jaar werd meneer De Kruijf opgeschrikt door een beroerte. ‘’Een hele nare ervaring, ik moest zelfs met de brandweer uit huis getakeld worden. Mijn vrouw heeft zó goed en snel gehandeld’’.
Na een week in het Meander ziekenhuis in Amersfoort te hebben gelegen, was het tijd om te gaan revalideren. ‘’We werden doorverwezen naar Merem in Hilversum. Mijn vrouw heeft wel wat research gedaan van tevoren naar hoe Merem door patiënten werd beoordeeld. Dat zag er allemaal heel positief uit’’.
Met een grote lach op het gezicht vertelt meneer De Kruijf dat hij een vlotte leerling is. ‘’Mijn klinische revalidatietraject bij Merem duurde ‘maar’ 5 weken. Ik revalideer nu poliklinisch verder. Het is zo fijn om weer thuis te zijn na zo’n intensieve ziekenhuisperiode en zo kan ik ook blijven werken aan mijn herstel’’.
Persoonlijk behandelplan
Meneer De Kruijf kan zijn revalidatietraject bij Merem maar met één woord omschrijven ‘Geweldig!’. ‘’Het hele traject is zo goed op elkaar afgestemd. Tijdens de eerste dagen hebben we samen, met de artsen en behandelaren, een persoonlijk behandelplan opgesteld. Als patiënt word je heel erg meegenomen in het ontwerp van dit plan. Dit was ik niet gewend, ik was er verbaasd over dat ik vanaf het begin mocht meedenken over alle stappen die we samen gingen zetten. Dit bleef mogelijk gedurende het hele revalidatietraject; met alles wat je aandraagt, word je geholpen. Er wordt zó goed met je meegedacht’’.
Voor meneer De Kruijf is het heel erg belangrijk om weer te gaan fietsen en weer te kunnen (trap)lopen. Meneer fietst heel graag samen met zijn vrouw. ‘’Het is je vrijheid, om dit weer zelf te kunnen. Voor ons was het een grote zorg dat ik dit misschien niet meer zou kunnen. Door mijn beroerte zat ik in een rolstoel toen ik bij Merem binnenkwam. Ik wilde zo graag weer kunnen fietsen en (trap)lopen. We zijn gelijk aan de slag gegaan met de therapeuten, het was geweldig. We zijn met kleine stapjes begonnen, bijvoorbeeld op de loopbrug. De eerste keer dat je weer heen en weer kunt, dat zijn de mijlpalen en vanaf dan gaat het hard. En nu kan ik gelukkig weer (trap)lopen en fietsen. Ik ben nog wel snel moe, maar in principe kan ik alles weer!’’.
Na het klinische revalidatietraject bij Merem, revalideert meneer nu poliklinisch thuis verder. ‘’We zijn mijn motoriek aan het finetunen. Naast dat ik graag fiets, tennis ik ook heel graag. We werken hier nu aan en we zorgen ervoor dat mijn conditie weer beter wordt. Dit zijn voor mij zulke belangrijke onderdelen. Zo fijn dat we hier, nu ik al thuis ben, samen aan kunnen werken’’.
Trots
Als de vraag wordt gesteld: ‘’Waar bent u het meest trots op dat u heeft behaald tijdens uw revalidatietraject bij Merem?’’ dan is het antwoord heel snel helder voor meneer De Kruijf: ‘’Dat ik weer kan (trap)lopen en fietsen. Het is heel raar dat je opeens niks meer kan, je ligt in bed. Ik moest alles opnieuw leren. Je bent alles kwijt. Ik ben bij Merem gelijk met verschillende therapieën gestart om zo weer snel aan de slag te gaan met mijn herstel. Ik heb bijvoorbeeld opnieuw met mes en vork moeten leren eten. Ook moest ik weer oefenen met veters strikken. Als je dit allemaal weer kan dan heb je je zelfstandigheid en onafhankelijkheid weer terug. Daar ben ik hartstikke blij mee’’.
Positieve mindset
Voor meneer De Kruijf en zijn vrouw is een positieve mindset heel erg belangrijk ‘’Aan negativiteit heb je niks. Mijn positiviteit fleurt iedereen op, zowel de medepatiënten als de verpleging. Ik wil iedereen ook graag de tip geven; blijf toch positief. Hoe vervelend de situatie ook is, als je positief blijft dan ben je al op de helft!’’.
Meneer De Kruijf heeft niet alleen een positieve mindset, maar hij is ook ruimdenkend. Zijn arm functioneerde niet meer goed door de beroerte. Naast de therapiesessies bij Merem, wilde meneer ook graag gebruik maken van een alternatieve geneeswijze. ‘’Ik heb hiervoor wekelijks acupunctuur gehad. Dit is geen onderdeel van het revalidatietraject, maar ik heb het wel bespreekbaar gemaakt. Merem heeft hierin met mij mee gedacht. Zij hebben de keuze bij mij gelaten. Ze vonden dat als ik dacht dat ik er baat bij zouden, dat ik het dan moest doen. Ik vind zelf dat ik er baat bij heb gehad. Uiteindelijk begon mijn arm weer te functioneren. Het is heel erg fijn dat je je eigen gevoel mag volgen in het traject’’.
Voor aankomende september heeft meneer De Kruijf een mooi doel. ‘’Ik wil weer tennissen. In september start het nieuwe seizoen en ik wil er weer staan! Dat vind ik zo mooi aan Merem, je hoeft maar een doel te stellen en je wordt verder geholpen. Daar ben ik heel erg blij mee!’’.