Aan het einde van de middag zwaait de voordeur open. Achter de deur staat een vrolijk, ietwat verlegen klein meisje samen met haar vader Wouter. Ze steekt haar handje uit en zegt: "Ik ben Norah en ik ben drie." Ze rent de woonkamer in en pakt haar koffertje, dat gevuld is met een speelgoedtheepot en een haarborstel. Haar ouders stralen van trots als ze naar hun levendige dochter kijken. "Ze is werkelijk uniek, eigenwijs, en haar wil is duidelijk: ja betekent nee en nee betekent ja”, aldus haar vader. “Norah is de perfecte combinatie van haar vader en moeder."
Helemaal in dezelfde lijn
Norah, klein van stuk door het zeldzame Rauch-Steindl syndroom, ontwikkelt zich in haar eigen tempo. Haar ouders, Wouter en Marloes, hebben dit inmiddels omarmd nadat ze na anderhalf jaar schipperen tussen diëtisten, kinderartsen en logopedisten bij Merem Medische Revalidatie terechtkwamen. “Ieder kindje is anders en vraagt om een persoonlijke benadering. Bij Merem zeggen ze dat niet alleen, maar handelen ze er ook naar. Dat is zo fijn en ligt helemaal in lijn met hoe wij erin staan: Norah is gewoon Norah, niets meer en niets minder”, vertelt moeder Marloes. “We zeggen weleens tegen mensen om ons heen dat ieder kind zou moeten opgroeien in zo’n omgeving als Merem.”
Topsportcentrum
Voor Wouter is Merem vergelijkbaar met een topsportcentrum: "Als topsporter heb je alle middelen om steeds beter te worden. Bij Merem werkt dat eigenlijk net zo. Een groep van professionele logopedisten, ergo-, fysiotherapeuten en pedagogisch medewerkers staat iedere dag voor Norah klaar om haar te helpen. Ze communiceren met elkaar, waardoor het behandeltraject soepel en persoonlijk verloopt. Wie wil dat niet voor zijn kind?"
Ieder kind staat centraal
Wouter en Marloes benadrukken dat bij Merem het kind centraal staat. "Iedere dag wordt gekeken naar wat Norah nodig heeft om het morgen beter te doen. Dat is waar Merem voor staat. Norah heeft een fantastische tijd gehad op de therapeutische peutergroep ‘De Kangoeroes’. Toen ze daar kwam, kon ze alleen zitten en niet praten. Na anderhalf jaar loopt, praat, zingt en danst Norah. Zelfs de aangeleerde gebarentaal gebruiken we bijna niet meer.”
Elke dag iets nieuws ontdekken
Nu Norah zo'n vooruitgang heeft geboekt, heeft ze afscheid genomen van de therapeutische peutergroep en gaat ze naar een regulier kinderdagverblijf. Haar ouders kijken vol vertrouwen naar de toekomst. "Norah was verdrietig dat ze niet meer naar De Kangoeroes mocht, maar is ondertussen helemaal in haar element op het kinderdagverblijf om de hoek." Wekelijks gaat ze nog naar Merem voor een bezoek aan de fysiotherapeut. “Het was fantastisch bij Merem, maar ze was klaar voor de stap naar een iets minder beschermde omgeving. Hoewel Norah klein is, laat ze zich niet uit het veld slaan. Ze laat precies weten wat ze wil, kijkt goed naar andere kindjes en laat het kaas echt niet van haar brood eten!”, vertelt haar vader. “Hierdoor krijgt haar ontwikkeling steeds positieve impulsen en ontdekt ze elke dag weer iets nieuws." Na de zomer start Norah in het reguliere basisonderwijs. Marloes: “Voor die tijd hebben we nog een afspraak ingepland staan met de ergotherapeut van Merem. Zij bekijkt dan samen met ons wat Norah nodig heeft op de basisschool. Bijvoorbeeld een kleine stoel en tafel of misschien wel aangepaste gymles.”
Mooie toekomst
Wouter, Marloes en Norah vormen met z’n drieën een prachtig gezinnetje. Wat de toekomst gaat brengen is net als bij ieder ander gezin een verrassing. Marloes en Wouter: “Het syndroom speelt geen actieve rol in ons leven. We zijn gelukkig en gaan samen met Norah mooie avonturen beleven!”