De klachten van mensen met cerebrale parese kunnen sterk verschillen in ernst en soort en zijn bij iedereen anders. Enkele voorkomende symptomen zijn:
- Stijfheid van de spieren (spasticiteit)
- Problemen in evenwicht en coördinatie
- Spier- en gewrichtspijnen
- Moeilijk lopen en daardoor vaak rugklachten
- Vergroeiingen in gewrichten en botstructuur
- Moeite met praten, eten en drinken
- Verminderde belastbaarheid en snellere vermoeidheid
- Urine of ontlasting niet kunnen ophouden
- Depressiviteit
- Meer lichaamsgewicht
- Leerproblemen
- Problemen met zien of horen
Cerebrale parese is niet te genezen en de hersenbeschadiging verandert ook niet bij het ouder worden. Bij ouder worden kunnen de klachten wel verergeren en kan bestaande loopfunctie verloren gaan. De conditie kan met toenemende leeftijd verslechteren, waardoor lichamelijke klachten en vermoeidheid toenemen.
Welke patiënt komt in aanmerking?
Als uw patiënt vragen heeft of meer klachten krijgt door de cerebrale parese, kan patiënt verwezen worden door huisarts of medisch specialist.
Behandeling cerebrale parese
Met onze behandeling proberen we uw patiënt zo goedmogelijk om te laten gaan met cerebrale parese, naar zijn of haar beperkingen. Ons behandelteam beoordeelt de lichamelijke klachten en stelt samen met de patiënt doelen op voor de revalidatie. Afhankelijk van de hulpvragen en doelen wordt een gespecialiseerd revalidatieteam samengesteld, waarbij u kunt denken aan psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, bewegingsagoog, maatschappelijk werkende, orthopedisch schoen- en instrumentmaker. We bekijken ook of uw patiënt het beste poliklinisch of klinisch kan worden geholpen. Klinische opname is slechts zelden nodig.
Locaties
Wij helpen uw patiënt met cerebrale parese graag op onze locaties in Hilversum, Almere en Lelystad. Een klinische opname kan alleen in Hilversum. Ook een combinatie is mogelijk: eerst klinisch bij ons, daarna poliklinisch dichtbij huis verder.